Tuesday, October 13, 2009
TAT TELUR
Bahan-bahan:
Untuk kulit:
500 gm tepung gandum
1 ½ cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur
2 sudu besar gula
1 biji telur
Untuk kastad :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu makan tepung kastad
½ teh vanilla
½ sudu teh pewarna kuning
Cara:
Untuk kulit:
1) Sapu rata minyak pada acuan bermangkuk kecil. Panaskan ketuhar pada suhu 180°c
2) Gaul kesemua bahan kecuali telur menjadi seperti serbuk roti.
3) Masukkan telur dan gaul rata.
4) Canai setebal ½ cm dan terap bulat. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan.
5) Cucukkan kulit dengen garfu untukhilangkan gelembung angin.
6) Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
Untuk kastad :
1) Gaul semua semua bahan sehingga sebati.
2) Tuang ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
3) Bakar semula untuk 5 minit.
4) Sejukkan dan hidang.
Sedia untuk dihidangkan.
credit: 100 Resepi Kuih muih Malaysia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment