Tuesday, October 13, 2009
TALAM SUJI
Bahan-bahan:
Untuk lapis bawah :
1 cawan tepung suji
3 cawan santan cair
½ cawan gula pasir (atau secukup rasa)
½ sudu teh garam
½ sudu teh pewarna kuning telur
Untuk lapis atas :
1 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula merah atau gula melaka
½ sudu teh garam
Cara :
Untuk lapis bawah :
1) Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2) Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3) Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 10 minit.
Untuk lapis atas :
1) Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2) Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3) Sejukkan dan potong
Sedia untuk dihidangkan.
credit: 100 Resepi Kuih muih Malaysia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment