Tuesday, October 13, 2009
TALAM NANGKA
Bahan-bahan:
Untuk lapis bawah :
200 gram nangka (potong kecil)
200 gram tepung beras
250 gram gula
800 gram santan
½ sudu teh pewarna kuning
Untuk lapis atas :
1 ½ cawan tepung beras
4 ½ cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Cara :
Untuk lapis bawah :
1) Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2) Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
3) Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.
Untuk lapis atas :
1) Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2) Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
3) Sejukkan dan potong
Sedia untuk dihidangkan.
credit: 100 Resepi Kuih muih Malaysia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment